796688.jpg


MATKA KARJALAAN 4.8.2007

Suomen  puolella odotellaan rajan aukeamista lauantaina 4.8.2007. Sitten  voimme alkaa matkan Vienan Karjalaan. Matkan, joka on suunniteltu työkavereiden yhteiseksi matkaksi.
Sen teki hieman haikeaksi se, että yksi pitkäaikaisista työkavereistamme on jäämässä nauttimaan ansaittuja eläkepäiviä. Sen kunniaksi halusimme koota pienen porukkamme vielä kerran yhteiselle retkelle joka suuntautui Karjalaan. Olemmehan  kaikki tehneet työtämme rajan läheisyydessä ja nyt meille tuli mukava tilaisuus tutustua lähiseutuun toisella puolen rajaa . Matka oli myös läksiäislahja eläkkeelle lähtijälle. Ja toivottavasti mukava ja mieluinen yllätys!

804217.jpg
Maahantulokortin täyttäminen on tarkkaa puuhaa. Se kyllä vetää ilmeet aika totiseksi  matkalaisilta.

800461.jpg802858.jpg


 Kerroimme Tertulle matkalahjasta vasta, kun olimme passintarkastuksessa. Passintarkastusjonossa Tertun kohdalla tuli pysähdys ja siinä Ari piti Tertulle kivan, pienen  puheen. Hän kertoi myös sen, että halusimme tällälailla muistaa Terttua mukavista, yhteisistä työvuosista ja kiittää huolenpidosta, hyvistä ruuista. Se oli lämmin ja mieleen painuva tuokio myös meille toisillekin  matkalaisille.

797950.jpg

Terttu sai mukaansa " matkalaukun", joka sisälsi lippalakin, aurinkolasit, konjakkipullon ja ihanaa ruusupaperia. Matkasanaston, joka sisälsi tärkeitä sanoja, venäjäksi tietenkin, kuten esim. kaunis mies, minä rakastan Sinua ja monta muuta mukavaa sanaa  tervehdyksistä kiitoksiin ja näkemisiin..
 Da svidanija! 
Ja tietenkin lopuksi Terttu sai lämpimän halauksen Arilta!797943.jpgTässä lahjat on annettu ja Terttu voi jatkaa, säikähdyksestä selvittyään, matkaa..  Seuraamme tarkkana, että kaikki tavarat tulee laitettua laukkuun . Luin Tertulle pienen runon.. ja myös se pakattiin matkakassiin muistojen joukkoon.829834.jpg


Linja-autossa matkalla .. Terttu ja Marketta katsovat karjalaista tietä.. mitä miettivät...

871822.jpg
 Tätäkö....
871864.jpg

Vai tätä...

 

796693.jpg
Meeri tekee tuttavuutta talon koiran kanssa... Ehkä  tämä koira oli ystävällisin, mitä olen tavannut. Koiria oli irti joka paikassa..Tämäkään ei haukkunut, vaikka ihan outo matkaporukka tuli pihaan..
829830.jpg

Ensimmäinen matkamme kohteista oli kylä, missä oli muutama talo. Kylässä asustelee vakituisesti kaksi asukasta. Mari ja Topi. He tarjosivat tsajut tällaisessa ympäristössä. Aika siellä tuntui pysähtyneen.. ..Pöytään tuotiin keksejä ja teetä. Hiljaisuus ja kiireettömyys .. aivan toisenlainen maailma mistä olimme jokin aika sitten lähteneet...  829835.jpgTopi valmistaa pärekoreja. Jokainen osti itselleen korin ja Topi sai siitä euroja . Niillä hän  voi tuoda Marille tuliaisia kaupungista. Hän lähti heti  meidän mukanamme  läheiseen kaupunkiin. Paluumatkalla veimme hänet takaisin Marin luo ostosten kanssa.

797721.jpg

Talon asukkaita ja matkalaisia kesäisessä illassa paluumatkalla kotiin.


796695.jpg

Lauantaiaamun kiireetön tunnelma oli tarttunut myös kissaan, joka ottaa rennosti aidan vieressä. Se ei paljon piitannut vierasporukasta. Hädin tuskin silmäkulmastaan vilkaisi porukkaa.. Mitähän matkalaisia nuokin lie?
796696.jpg

Matka jatkui. Tie oli aika kehnossa kunnossa, mutta Oiva on ennenkin ollut  autonkuljettajana ja vei matkalaiset turvallisesti seuraavaan kohteeseen. Lauantaiaamun torielämää Karjalassa.

798815.jpg

Tutustuimme Pääjärven luontokeskukseen. Se on rakennettu EU rahoituksella. Luontoihmiset käyttävät sitä omiin juttuihinsa.829848.jpg

Luontokeskuksessa vanhaa esineistöä.
831721.jpg
Tällainen pienoismalli oli luontokeskuksen näyttelyosastolla. Melkein voisin kuvitella tontun asuvan täällä..En kyllä katsonut sisälle, saattaa siellä tonttu asustellakin...

798421.jpg
Pääjärvellä kävimme ruokailemassa paikallisessa ravintolassa. Ravintola oli sinivalkoinen väritykseltään. Sisustus oli suomalaiseen makuun sopiva puolipaneeleineen. Ruoka oli hyvää ja sitä oli todella runsaasti.. Itselleni maistuivat parhaiten vastapaistetut karjalanpiirakat. Ne olivat aivan ihania..melkein kuin äidin tekemiä!  ABJET BIL OTZEN KUUSNA!  PRIVJET KUHNJU!

Ei ole väliä, oletko ylipainoinen vai alipainoinen, kunhan olet tasapainoinen. (Juice Leskinen)


Ruokailun jälkeen matka jatkui.. Kävimme pienessä karjalaiskylässä, jossa leppoisa ja rauhallinen lauantaitunnelma sai matkalaiset huokailemaan. Ei minnekään kiirettä, ei taida olla stressiäkään näillä ihmisillä..
797736.jpg
Karjalaisia naisia. Mitenhän talvella nämä ihmiset tulevat toimeen!
Koti on heille rakas paikka, vaikka ikkunat ja katto eivät ole viimeistä muotia. Ikkunatkaan eivät taida pitää pakkastuulta ulkona..797787.jpg
Kaunista Karjalan maisemaa..


800423.jpg

Kesäiltana Sohjanankoskella

831935.jpg
Rantamaisemaa 


829832.jpg

Ruohonleikkuri käynnissä

797783.jpg

Sininen ja vihreä ovat suosittuja värejä siellä missä maalia oli käytetty..
Lautasantennit ovat löytäneet tiensä myös Karjalaan.

832741.jpg

Torikauppias rouvalla on iloinen hymy

829872.jpg

Tästä torikauppiaalta ostimme tuliaisia. Tämä kauppias oli tullut kaukaa myymään tavaroita karjalan ihmisille. Terttu osti tästä pienelle tyttärenpojalleen pyyhkeen tuliaisiksi. Oskari on varmaan onnellinen saadessaan mummolta iloisen värisen kylpypyyhkeen.
800430.jpg
Torikauppiaan autosta löytyy kaikenlaista....


831900.jpg

Löysiköhän Marketta oikeanlaisen  verkon?


798462.jpg

Paikallinen myymälä. Täältä sai ostaa kaikenlaista. Esimerkiksi sähköhelloja, jotka maksoivat 7500 ruplaa. Hautakukkalaitteita ja myös ruokaa..

797691.jpg
Myymälän valikoimissa oli myös nämä kukkalaitteet


797701.jpg

Hautausmaat ovat erilaisia Karjalassa kuin meillä täällä. Sinne on laitettu kuvia edesmenneistä rakkaista. Kukat ovat tekokukkia, mutta varmasti rakkaudella haudalle aseteltuja..


831722.jpg
Kauppa Sohjanankoskella

796714.jpg

Marketteihin tottuneena kaupassa käynti tuntui vähän hankalalta. Banaanit ja appelsiinit ovat löytäneet tiensä myös tähän pieneen kauppaan. Vodkaa sai ostaa myös tällaisista kaupoista. Kyllä sieltä hyllyiltä bongattiiin ihan tuttujakin tuotteita..


799056.jpg
Topi kiittelee matkaseurasta ja toivottaa matkalaisille hyvää loppumatkaaa!
OTSEN PRIJATNA!  " Terveisie Suomeh! "
799015.jpg
Takaisin kotiin.. Matkalaiset voivat hyvällä mielellä mennä kotiin. Matka oli antoisa. Voimme kaikki yhtyä vanhaan sananlaskuun
" OMA MAA MANSIKKA,  MUU MAA MUSTIKKA "

798969.jpg
Terttu jaksaa vielä hymyillä, vaikka päivä oli pitkä. Ja matka, aika oli mennyt taaksepäin  monta kymmentä vuotta.  Spasiba balsoje!

TÄMÄ  ON KERTOMUS MUKAVASTA MATKASTA!   TOIVON, ETTÄ
MATKALLA JA KUVISSA OLLEILLE TÄSTÄ KERTOMUKSESTA EI OLE HARMIA   !