Anna-Reetta on haastanut minut kertomaan lapsuusmuistoista.

Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä
asioita tai tunnelmia sanasta tulee mieleen.
Jos juuri siitä sanasta ei tule
mitään mieleen niin kerro jostain
siihen läheisesti liittyvästä sanasta.
Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta
muistuu mieleen paljonkin tarinaa.
Lopuksi:
keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele
sanaan liittyviä lapsuudenmuistoja.

1. Kampa

Lapsuudesta muistan täikamman. Koulussa oli ollut täitä ja äiti komensi kaikki meidät lapset täitarkastukseen. Sitten otettiin peili ja kumarruttiin sen päälle. Täit tipahtelivat peilin päälle ja äiti itki. Äiti oli siisti  ja täit olivat kauhistus!

 Lintu .

 Linnusta muistan pöllön. Isä toi loukkaantuneen pöllön kotiin ja me lapset veimme aina ruokaa. Veljet pyytivät hiiriä sille ruuaksi ja pöllö senkun vaan nieleskeli niitä. Pöllön nimeksi annettiin Heikki.

3. Meri 

 Meri oli jotain sellaista joka oli aivan kaukana ja ihmeellinen asia. Kerran tuli koulullemme nukketeatteria esittämään eräs mies, joka oli käynyt Amerikassa laivalla. Muistan, kun hän kertoi, että matka laivalla kesti Suomeen kaksiviikkoa!

 

4. Kitara 

 Kitaraa en muista nähneeni lapsena, mutta olin innokas soittamaan koulussa harmoonia. Opettaja antoi oppilaiden soittaa aamuhartaudessa ja valita virren, minkä halusivat soittaa. Sitten koululle saatiin nokkahuiluja. Opettaja kyseli halukkaita soittajia. Olin halukas oppimaan ja sain nokkahuilun. On siinä perheellä varmaan ollut  "kivaa", kun opettelin soittamaan. Opin aika taitavaksi ja sain seuraavaksi soittimeksi tenorinokkahuilun. Ihana muisto on se, kun sain soittaa aivan yksin joulujuhlassa Maa on niin kaunis.. Salissa oli aivan hiljaista enkä jännittänyt yhtään. Se on jäänyt mieleen mukavana asiana.

5. Kello 

Kellosta muistan koulun. Koulun seinällä oli iso kello, josta katsottiin, milloin välitunti loppuu. Ja myös linja-auton tuleminen, kun odoteltiin kotiin pääsyä. Joskus linja-auto oli myöhässä kun oli hurja kuski. Hän oli saattanut ajaa niin lujaa, että ajoi metsään.

6.Oksentaminen 

       Linja-autossa oksennettiin oikein porukalla, kun lapsena mentiin mummolaan kesälomalle. Linja-autot haisivat ssiihen aikaan hirveän pahalle ja tietkin olivat tosi mutkaisia ja mäkisiä.. Mummolaan oli mukava päästä, mutta matka oli yhtä kärsimystä. Nyt voi käydä mummolassa  ja matka kestää noin kolmetuntia, mutta lapsuudessa sinne matkustettiin kaksi päivää. Yötä oltiin matkustajakodissa ja se oli aika jännää...

 

7. Mummo.

Minun mummoni oli tummatukkainen ja iloinen karjalaismummo. Hän teki ihania karjalanpiirakoita ja vatruskoja. Niitä me kesälomalla sitten saatiin syödä niin paljon, että nälkä ei tullut, vaikka ongimme isolla kivellä koko päivän.Muistan, kun näin mummoni viimeisen kerran. Lähdimme kesälomalta kotiin ja mummo jäi vilkuttamaan riihen nurkalle. Käännyin monta kertaa katsomaan taakseni ja mummo seisoi vaan siinä ja vilkutti. Silloin minulle tuli ikävä mummoa, vaikka olimme vasta lähdössä kotiin.Ja sitten taisin vähän itkeäkin. Toinen mummoni asui niin kaukana, etten häntä kerennyt nähdä kovinkaan paljoa. Hän oli tullut Salmista, Laatokan Karjalasta tänne Suomeen. Muistan, kun tein hänelle joululahjaksi patalapun neulomalla.Ehkä se ei ihan suorareunainen ollut, mutta rakkaudella sen hänelle paketoin. Ja isä sanoi, että se on tosi kaunis patalappu!  

 

.

9.Pipo     Äiti oli ahkera tekemään käsitöitä ja hän kutoi puretusta langasta pipon. Se oli aivan ihana ja koulussa toiset tytöt vähän kadehtivat siitä. Ja he halusivat vaihdella pipoja, mutta äiti oli kieltänyt vaihtelemasta, ettei täit tartu! Mutta halusin olla kiva kaveri ja vaihdoin pipon neljäntuulen lakkiin yhdeksi päiväksi. Ja sain täitä. Sen jälkeen en enää uskaltanut vaihtaa pipoa..

 

10. Matematiikka     Ensimmäiset muistot matematiikasta ovat aika kehnot. Ekaluokalla oli matematiikan kokeet ja omasta mielestä osasin tosi hyvin vastata jokaiseen tehtävään. Sitten, kun kokeiden palautuspäivä oli, niin järkytys oli aivan hirveä! Siellä komeili numero 4. Olin toki osannut tehtävät laskea oikein, mutta kuutosen kiekura oli väärään suuntaan elikkä vasemmalle. Ja tehtävät oli tehty niin, että joka laskussa oli kuutosia! Opettaja rankaisi siitä minun mielestäni epäoikeuden mukaisesti, kun hylkäsi kaikki vastaukset vääriksi.. Oli tosi surkea koulupäivä!

11.Metsä 

 Metsä on merkinnyt jo lapsena minulle paljon. Sinne tehtiin majoja ja "metsästettiin " riekkoja. Käytiin marjassa ja kerättiin risuja polttopuuksi. Marjasta ei saanut tulla, ennenkuin oli risuja kerätty sen jälkeen, kun pieni marjasankko oli täynnä. Siksiköhän vieläkin kantelen metsästä kaikenlaisia risuja ja oksia mukanani kotiin..

12. Ukkonen

Kesällä mummolassa oli ukkosella turvallista, kun mentiin sisälle ja istuttiin pirtin penkillä. Aikuisetkin istuivat totisina ja kertoililivat vanhoja asioita meille, ettei me oltaisi pelätty. Ukkosen jälkeen olo oli helpottunut ja leikit jatkuivat entiseen malliin. Vähän tietenkin hiljaisemmissa  merkeissä. Äiti sanoi, että ukkonen on Jumalan ilma  ja sitä ei tarvitse pelätä. Nyt aikuisen ukkonen on asia, jota pelkään tosi paljon!

 13.Hiukset 

Äiti leikkasi hiukset aina itse. Ja se jos mikä hävetti, kun etutukka oli joskus vino ja leikkaus oli aina samanlainen polkkatukka. Huh!! Nyt aikuisena tykkään käydä kampaajalla ja ei minulla ole lapsuuden jälkeen ollut polkkatukkaa!!

14. Sisko/Veli

 

 15. Ikkuna .

Jouduimme isäni työn vuoksi muuttelemaan paikasta toiseen aika usein. Taas muutimme uuteen paikkaan ja halusin katsoa ikkunasta ulos. Mutta ikkuna  oli niin korkealla, etten nähnyt siitä kunnolla muuten kuin nousemalla tuolille. Sitten taas jouduimme lähtemään toiseen paikkaan ja muistan ihmetelleeni äidille, että mikä on, kun näen ikkunasta ulos, enkä edes tarvitse tuolia. Olimme saaneet olla siellä paikassa niin kauan, että olin kasvanut pituutta. Aika kummallista se silloin oli!

16.Kalenteri

Ensimmäinen muisto  kalenterista on, kun menin ensimmäiselle luokalle kouluun. Opettaja kysyi, että tiedämmekö, mikä vuosi nyt on. En tiennyt, mutta vieressä oleva poika tiesi ja sanoi katsoneensa isän kalenterista sen sinä aamuna. Minun mielestäni se poika oli tosi viisas, kun osasi oikein kalenterista katsoa sellaista!

 17.Puuro

Lapsen söimme usein talkkunapuuroa ja siihen pistettiin iso voisilmä. Sitten äiti joutui sairaalaan ja jäimme isosiskoni kanssa kotiin. Ei puuro maistunut ollenkaan sellaiselle kuin äidin keittämä. Sisko kyseli, mille puuro maistuu. Vastasimme ihan rehellisesti, että kummalliselta. Saatiin siitä hyvästä siskolta tukkapöllyä!

18. Joulupukki

Joulupukki..lapsena odotettiin joulupukkia, vaikka lahjoja ei kovin paljon ollut. Kerrasto ja äidin neulomat villahousut. Mutta se tärkein muisto joulupukista liittyy nukkeen. Koulun joulujuhlassa sain ensimmäisen ihan oikean nuken. Se oli niin ihana, ettei tainnut uni tainnut tulla silmään seuraavana yönä, kun piti riisua ja pukea nukkea..

19.Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivä oli vanhemmilleni tärkeä päivä. Isä puki päälleen sotilaspuvun itsenäisyyspäivänä vielä silloinkin, kun oli jo eläkkeellä sotilaan ammatista. Rajavartio asemilla juotiin itsenäisyyspäiväkahvit. Vartionemäntä oli laittanut kynttilöitä, parhaat kahvikupit ja valkoiset liinat pöytään. Myös me lapsetkin saatiin juoda aikuisten kanssa itsenäisyyspäiväkahvit ja kunnioittaa päivää sillä tavalla. Itsenäisyyspäivä  on jäänyt mieleen juhlana, jota kannattaa juhlia arvokkaasti!

20.Nuket

Rakkaus nukkeihin on jäänyt elämääni. Ja jouluun, tonttuihin ja hämärään.

Jatkan tätä haastetta ja haastan seuraavat blogiystävät: Risulintu, Tonttumuori ja Tonttumuorin sisko